Geneesmiddelen­onderzoek in praktijk

Geneesmiddelen­onderzoek uitgelicht

Hoe verloopt een studie?

Meewerken aan het geneesmiddel van morgen of deelnemen als pionier binnen SGS CPU verloopt steeds in 4 verschillende fases. We lichten ze hier graag stap voor stap toe.   

Stap 1: Meld je aan voor de databank van pioniers

Als je pionier wil worden, dien jíj de eerste stap te zetten. Je kan je hiervoor aanmelden via deze website of één van onze andere kanalen. Een medewerker neemt dan contact met je op om verder naar je interesse te polsen en al enkele gegevens te verzamelen zoals je geslacht, rookgedrag, leeftijd en gewicht.  

Is die eerste kennismaking voor jou positief verlopen, dan nemen we je op in onze databank van pioniers. Zo kunnen we je op de hoogte houden van toekomstige studies die passen bij jouw profiel. Je vindt alle onderzoeken ook altijd op deze pagina

Stap 2: Schrijf je vrijwillig in voor een specifiek geneesmiddelenonderzoek

Als je interesse hebt voor een specifieke studie, laat je ons dit weten via de vermelde kanalen. Behoor je tot de juiste doelgroep, dan nodigen we je enkele dagen later uit voor een selectieonderzoek in ons onderzoekscentrum te Edegem. Deze uitnodiging is steeds volledig vrijblijvend.  

Tijdens het selectieonderzoek krijg je uitgebreid de kans om vragen te stellen aan onze artsen. Enkel wanneer voor jou alles duidelijk is, onderteken je samen met de arts het toestemmingsformulier. Vanaf dan gaan we na of je geschikt bent voor deze specifieke studie. Dit start met een uitgebreide consultatie bij de arts, gevolgd door verschillende medische onderzoeken. We controleren bijvoorbeeld je bloeddruk, gewicht en urine. 

Stap 3: Kom voor een verblijf naar het onderzoekscentrum 

Ben je geselecteerd en heb je nog steeds interesse? Goed zo! Dan kan je als pionier deelnemen aan de studie waarvoor je je hebt opgegeven. Meestal betekent dit een verblijf in ons onderzoekscentrum te Edegem: je zal hier een aantal dagen verblijven mét overnachtingen, eventueel voorafgegaan door bijkomende onderzoeken.  

Een dag na je aankomst op de faciliteit krijg je het geneesmiddel of de placebo toegediend in het bijzijn van een arts of verpleegkundige. Deze placebo’s of nepgeneesmiddelen gebruiken we om te komen tot betrouwbare conclusies over de werking van het nieuwe geneesmiddel. In de meeste studies weten noch jij noch het medisch team wat jij kreeg namelijk het studiegeneesmiddel of de placebo.

Vanaf nu is alles minutieus gepland en volgen we je gezondheid op de voet. Jouw veiligheid staat voorop in alles wat we doen. Indien we op gelijk welk moment tijdens de studie afwijkende waarden zouden aantreffen, dan zal de arts dit onmiddellijk met jou bespreken en indien nodig actie ondernemen. Om je goed te monitoren, doen we daarom zeer regelmatig testen en nemen we bijvoorbeeld ook bloed- of urinestalen af. 

De dagen nadien gaat het er heel wat rustiger aan toe met enkel tussentijdse opvolgbezoeken door het medisch team. Er is dus tijd genoeg om je te ontspannen en te genieten van wat me-time. Je kan tv kijken, een boek lezen, luisteren naar muziek of kennismaken met de andere deelnemers. Zelfs studeren of werken is mogelijk, wifi is voorzien. Ook alle maaltijden worden voor jou geregeld. 

Stap 4: Sluit je deelname af met opvolgvisites en een eindonderzoek 

Afhankelijk van de studie zal je na je verblijf een aantal keer moeten terugkomen voor opvolgcontroles. Deze korte retourmomenten vinden op vooraf bepaalde momenten plaats in ons onderzoekscentrum te Edegem.  

Tot slot wordt elke studie afgesloten met een laatste grondige check-up van je gezondheid. Tijdens dit eindonderzoek voeren we gelijkaardige testen en evaluaties uit als bij het selectieonderzoek. Zo zien we welke invloed de studie heeft gehad op jouw lichaam. Nadien kan je met een gerust en vooral voldaan gevoel uitkijken naar de uitbetaling van de vergoeding.  

Als pionier heb je de ontwikkeling van het geneesmiddel van morgen een belangrijke duw in de rug gegeven. Smaakt deze ervaring naar meer, dan kan je aan een nieuwe studie deelnemen na minstens 30 dagen. 

Bekijk zeker ook de video, dan krijg je een goed beeld van wat een deelname aan een geneesmiddelenonderzoek echt inhoudt.

VIDEO - Wat is geneesmiddelenonderzoek?

Wil je meer weten over hoe veilig geneesmiddelen­onderzoek is?

Lees dan hier hoe de veiligheid van onze pioniers
voor, tijdens en na de studie steeds centraal staat.