Publicaties

Persbericht

SGS Clinical Pharmacology Unit (SGS CPU) en Vaccinopolis (UAntwerpen) slaan de handen in elkaar

Deze twee expertisecentra kondigen een eerste samenwerking aan voor ‘human challenge’-onderzoek in Antwerpen, die de ontwikkeling van nieuwe vaccins en therapiën zal versnellen.  

​​​​​Dr. Annick van Riel, directeur SGS CPU:
"Deze samenwerking zet Antwerpen op de kaart als CHIM-hub: twee naburige, gerenommeerde organisaties met ultramoderne, complementaire faciliteiten gaan nu samenwerken om overheden en farmaceutische en biotechnologische bedrijven te helpen om beter voorbereid te zijn op een pandemie."

Lees het volledige persbericht

Interview in de kijker

"Door de setting zijn we in Europa een van de leidende units"

Geen geneesmiddel of vaccin komt op de markt zonder eerst uitgebreid te zijn getest. Daar heeft wereldspeler SGS CPU een cruciale rol in.

Een jaar geleden opende het op de site van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen een nieuwe onderzoekseenheid. De laatste jaren is het vinden van nieuwe studievrijwilligers moeilijker geworden.
‘Nochtans dienen deelnemers een groot maatschappelijk belang’.

Lees het volledige interview van Voka magazine in gesprek met ​​​​​Dr. Annick van Riel (Director Clinical Pharmacology Unit) Johan Pype (Managing Director BeNeLux)

Download het volledige interview

Dronelogistiek

Transport van bloedstalen

Op 25 september 2022 werden succesvolle dronevluchten uitgevoerd tussen het Helix-ziekenhuisnetwerk campus UZA en het GZA Ziekenhuizen - ZNA - Ziekenhuis Netwerk Antwerpen - campus Middelheim.

Voor het eerst in Europa werd een bloedstaal vervoerd boven bevolkt gebied Beyond Visual Line Of Sight (BVLOS). Het bloedstaal wordt onderzocht in het kader van een klinische studie bij SGS Clinical Pharmacology Unit (SGS CPU, gelegen op de UZA campus).

Bij patiënten die geïncludeerd zijn in klinisch onderzoek is de tijd tussen het nemen van een bloedstaal en het onderzoeken steeds cruciaal voor de verdere opvolging. Om deze reden onderzoekt SGS CPU het gebruik van de snellere en aan minder vertragingen onderhevige dronelogistiek.

De vluchten werden uitgevoerd door drone airline (operator) Helicus. Zij hebben als eerste in Europa toelating bekomen om boven een stad én computergestuurd, buiten het gezichtsveld van de piloot te vliegen onder de huidige EU-wetgeving. De huidige vlucht was alvast wezenlijk efficiënter en draagt bij tot het verder automatiseren van geintegreerd medisch transport per drone.